Wijnantiquair over zijn niet alledaags beroep

Na zijn studie Biochemie kwam Chris Thiran er snel achter dat dit niet zijn roeping was. Hij wilde wijn serveren, wijn proeven, wijn leren kennen, wijn ontdekken en nam daarom een baantje in de horeca. Een eigen restaurant volgde en zo bouwde hij een unieke neus voor wijnen op. Het mysterie van deze godendrank trekt hem aan en zo maakte hij van zijn hobby een beroep: wijnantiquair. Belgium Wine Watchers: zo heet het bedrijf van Thiran in Schoten en het valt op door een grote banner buiten. Wie het pand betreedt ziet vele kisten met klinkende namen als Château Petrus, Château D’Yquem, Château Mouton Rothschild en andere fraaie Franse wijnen. Iedere bezoeker en wijnliefhebber voelt zich als een kind in een snoepjesfabriek.

Thiran lacht: "Het mysterie van alle oude dingen intrigeert me. Vooral oude wijnen zijn geweldig. Het is een mooi product van onze aarde en fijn om over te praten. Als ik ergens zeg dat ik wijnantiquair ben, vallen de monden meestal open. Ik ben heel klein begonnen boven mijn restaurant, zo’n twaalf jaar geleden. In 1997 heb ik pas de overstap als volledig wijnantiquair durven maken". Toen Thiran via een wijnveiling Château Le Sablon flessen aankocht en deze in zijn gelijknamige restaurant uitschonk en tevens verkocht, ontstond er een soort kruisbestuiving, Belgium Wine Watchers was geboren. Het startconcept was vrijwel kostennihil, opslag boven het restaurant dus geen kantoorhuur, geen inkoopkosten, geen reclame, alles low-profile. De echte grote doorbraak kwam toen een Japanner met vier luxe themarestaurants in Japan toezegde maandelijks voor tienduizend euro aan wijnen af te zullen nemen. Nog steeds is dit een goede klant van de wijnantiquair en de maandelijkse afname groeit nog steeds.

Als wijnliefhebber heeft men de keuze om de kelder te gebruiken om wijn te bewaren die regelmatig wordt uitgeserveerd, of een bewaarkelder voor de lange termijn. Wie voor de eerste oplossing kiest, volstaat met een kelder die een temperatuur tussen de 12 en 14 graden celsius constant weet te behouden. Deze temperatuur maakt de aanloop naar de serveertijd korter. Wie een diner geeft en een lekkere rode wijn een viertal uren vooraf naar boven haalt, heeft deze zeker tijdig op schenktemperatuur. Voor een bewaarkelder moet de temperatuur tussen de 10 en 12 graden liggen. Het is zeer belangrijk dat de temperatuur in de kelder constant blijft. Wijn is bijzonder gevoelig voor temperatuurschommelingen. Ook de vochtigheidsgraad is belangrijk. Een kelder moet altijd vochtig zijn (+/- 80%). Een wijnkoelsysteem is aan te raden indien uw kelder niet over de juiste factoren beschikt.

Een oud gebruik om de kelder vochtig te houden is het aanleggen van een greppel gevuld met dolomietsteentjes die met water worden overgoten. Dit geeft meteen een mooi en rustiek aanzien. Dan een ander punt: het wegleggen van uw bijzondere wijnflessen. Deze mogen nooit tegen de keldermuur aanliggen.Thiran: "Een keldermuur is koud en vochtig. Dit kan door condensatie op de fles het etiket aantasten waardoor deze vergaat. Ook trillingen van bijvoorbeeld druk wegverkeer hebben invloed op de ontwikkeling van de wijn. In cruiseschepen worden wijnen zelfs op trimmers gelegd om de beweging van het schip op te vangen". Een andere tip: leg de flessen met het etiket naar onder, zo blijft deze mooi stofvrij en voorkomt u beschadigingen bij het wegnemen van de fles uit het wijnrek".

Als Chris Thiran een wijnkelder betreedt ruikt hij meteen of het goed zit: "Ik zeg altijd een wijnkelder moet ruiken naar hout, wijn, vocht en aroma. Ik zou het als een heerlijke herfstgeur kunnen omschrijven. Als ik dat ruik zitten we goed". Tegenwoordig koopt Belgium Wine Watchers gemiddeld duizend flessen per week aan. Het aanbod is over de jaren heen enorm toegenomen. Hij gaat als volgt te werk. Een klant belt op, beschrijft de inhoud van de wijnkelder en er wordt een passende offerte opgemaakt. Gaat de klant daarmee akkoord dan volgt er een bezoek thuis. Vaak levert dit verrassingen op zowel positief als negatief. Thiran: "Tja, waarom kopen wij zoveel wijn? Er zijn tal van redenen waarom mensen hun wijnkelder te koop aanbieden. Een echtscheiding bijvoorbeeld, overlijden, verhuizen van een groot huis naar een flat of heel verdrietig: een wijnkelder ooit aangelegd bij de geboorte van zoon of dochter, maar het kind is reeds overleden. Een wijnkelder leeg halen gaat meestal gepaard met emoties. Het is eigenlijk een beetje alsof je het familiealbum van iemand meeneemt". En wat maakt een wijnkelder tot een goede kelder? "Het is een misvatting dat wijn in een kelder altijd in waarde stijgt. Belangrijk is dat er steeds bewaarwijnen in worden gelegd. Neem de persoon die laatst een kelder vol Beaujolais van ’77 aanbood. Hij had het niet begrepen. Zo’n wijntje moet je meteen opdrinken en kan nu enkel nog als een goedkope marinade dienen". Wat wel een uitzonderlijk goede belegging is, is de Mouton Rothschild, wel de meest vermaarde mix van de Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc en Petit Verdot. Maar deze wijn is ook vermaard vanwege zijn etiket, dat elk jaar door een beroemde kunstenaar wordt ontworpen. Onlangs kocht Thiran een volledige collectie aan van een kunstminnaar, vanaf 1945 tot en met 2000.

Uniek cadeau

Chris Thiran is van beroep wijnantiquair en verdient daar zijn boterham mee. Maar zijn keuzes maakt hij steeds als wijnliefhebber gebaseerd op een goede prijskwaliteit verhouding. Bij Belgium Wine Watchers vindt men vrijwel uitsluitend Europese wijnen en voor 80% uit Frankrijk. Mooie prijsstijgingen waren er de afgelopen jaren vooral van de Bordeaux en Bour gognewijnen. De Rhônewijnen maken een inhaalslag door en Elzaswijnen blijven achter. Bij veel vraag wordt ook wijn duur en zoekt men naar een

goedkoper alternatief. Wijn gemaakt tijdens de Tweede We reldoorlog zijn schaars en prijzig. De Duitsers pakten de wijn van de Franse boeren af en door de oorlog zelf zijn toen vele fl essen vernietigd. De Château Lafi te Rothschild is de afgelopen tijd enorm gestegen (sommige wijnjaren wel met 60%), enkel en alleen omdat zij de officiële sponsor zijn voor de Olympische Spelen in Beijng in 2008 en de vraag daar nu enorm groot is. Thiran: "Een wijnkelder is meestal de hobbykamer van de man. Een gastheer die een goede fles wijn schenkt heeft een verhaal, aanzien, plezier en is geliefd. Een leuk cadeau is een fraaie fles wijn uit een geboortejaar voor een speciale verjaardag, een collega, een vriend/ partner, een jubileum of gewoon als verrassing". Belgium Wine Watchers levert top wijnen aan klanten over de hele wereld met veel accenten in Azië. Hier zitten vaak buitenlandse toprestaurants bij, maar ook wijnhuizen of particulieren die een groot feest geven, die een wijnkelder samenstellen of gewoon van bij zonder wijnen houden. Voor de wijnantiquair Chris Thiran blijft het aller belangrijkste een wijn van goede kwaliteit te vinden en een uitstekende service aan zijn klanten te blijven bieden. Elshoutbaan 223, Schoten Chris Thiran

Op September 30, 2009